Over Maria van der Sar

Reading, healing, shiatsu, contact met overledenen

 

 

Shiatsu, iets voor u?

Shiatsu is in de eerste plaats een geneeswijze. Daarnaast is Iokai Shiatsu altijd fijn om te ondergaan en is de pijn bij een behandeling of afwezig of zoveel mogelijk beperkt. Je hoeft voor shiatsu niet ziek te zijn. Shiatsu versterkt of herstelt het evenwicht tussen de meridianen. Dit versterkt je basisconditie, vitaliseert, ontspant, kalmeert en verbetert het lichaamsbewustzijn. Zowel voor zieken als gezonden werkt dit positief. Het kan een diepgaand effect op je leven hebben doordat het ondergaan van shiatsu-behandelingen met zich meebrengt dat je bewuster leert omgaan met je eigen lichaam en leefwijze.

Wanneer shiatsu?

Shiatsu-therapie is aan te raden bij diverse lichamelijke klachten zoals vatbaarheid voor griep en verkoudheid, algemene vermoeidheid, spanning en stress, slapeloosheid, hoofdpijn etc. Op klachten van emotionele aard zoals depressie, overgevoeligheid, angsten, rusteloosheid, spanning als gevolg van rouwverwerking etc. heeft shiatsu een balanserende uitwerking. Kinderen kunnen veel baat hebben bij shiatsubehandelingen in de ondersteuning van hun ontwikkeling en voor meer specifieke klachtenzoals bijvoorbeeld bedplassen, obstipatie astma en angstaanvallen. Shiatsu kan ook verlichtend of genezend werken bij chronische aandoeningen, bijvoorbeeld spier-en gewrichtsklachten, zoals reuma en/of fybromyalgie, rugpijn, huidirritaties, spijsverteringsproblemen, M.E., migraine en vrouwenproblemen zoals rond menstruatie, onvruchtbaarheid, zwangerschap en overgang.

Hoe werkt shiatsu?

Als u bij mij voor het eerst komt, stel ik u vragen over de aard en omvang van uw klachten en over uw leefwijze. Daarna voel ik aan uw buik (Hara) met mijn hand en aan uw pols op welke meridianen de doorstroming van de vitale energie (Ki) het meest verstoord is. Meridianen zijn energiebanen die over het lichaam en door de organen lopen en waardoor de vitale energie (Ki) stroomt. Een vrije, onbelemmmerde circulatie van Ki zorgt voor een conditie die we kunnen omschrijven als gezondheid, welbehagen, goed immuunsysteem, fit zijn en dergelijke. De conditie van de meridianen is dus een weerspiegeling van iemands functioneren op allerlei niveaus. Meridianen zijn niet alleen een weerspiegeling van de conditie, maar met behulp van shiatsu kunnen zij weer open gaan staan voor een goede doorstroming van de energie. Ook de onderlinge verhouding tussen de meridianen is van belang: zwakte op de ene plek geeft teveel energie op een andere. Een meridiaan kan overbelast zijn met Ki en gaat dan klachten veroorzaken bijvoorbeeld spanning in de nek. Door een meridiaan kan zo weinig Ki stromen dat we hem zwak gaan noemen; dit kan, in de nek, leiden tot hoofdpijn, R.S.I.-klachten en/of menstruatieproblemen. Zowel de overbelaste als de zwakke meridiaan kunnen op zich behandeld worden. Een uitgeputte meridiaan is op zich niet te behandelen en moet indirect benaderd worden door één van de complementaire meridianen te behandelen, bijvoorbeeld bij herstel van een verwonding of operatie of een chronische ontsteking van een orgaan.Als ik met mijn behandeling bezig ben, voel ik met de luisterende, ondersteunende hand, wat ik door de behandelende, active hand teweeg breng. Shiatsu wordt meestal gegeven op een matras(fouton) op de grond, terwijl de klant op zijn/haar rug of buik ligt. Maar u kunt ook zitten tijdens een behandeling, op een gewone stoel of een speciale massagestoel. Ik werk niet alleen met meridianen. Tot shiatsu behoren ook mobilisaties. Door een lichaamsdeel (been, vinger, hoofd enz.) te bewegen en tegelijkertijd te drukken op een punt van een meridiaan wordt een verstoring in de energiebaan opgeheven. Een goede ademhaling wordt ingeoefend. Daarnaast schrijf ik meridiaanstrekkingen voor en oefeningen die onder andere ontwikkeld zijn door de yogaleraar Bert Lemeer. Ook ontleen ik oefeningen aan de klassieke Pilates-methode.

Interessante link:

www.iokai-shiatsu.nl

Lid van Vereniging Iokai Shiatsutherapeuten
A-licentie van de Stichting Registratie Beroepsbeoefenaren
AlternatieveGenees- en Behandelwijzen
AGB-code: 90028549

Relevante diploma’s:

Pedagogische Academie
Sociale Academie met Post-hbo maatschappelijk werk
Iokai shiatsu therapeut
Healing certificaat
Reading certificaat
Pilates certificaat

Social media